Snak Om Tobak
Snak Om Tobak

Dilemmaer fra andre unge

Læs dilemmaerne og overvej hvilke råd du ville give til de unge, som har skrevet ind til Mads og Monopolet. Du kan også diskutere dilemmaerne med dine forældre, søskende og venner.

Min søster ryger derhjemme

Hej Mads og Monopolet!

Jeg er en pige på 13 år. Jeg har det problem, at min storesøster på 16 ryger. I lang tid har hun røget til fester, men da hun startede på Teknisk Skole, blev det til en pakke hver dag. Mine forældre blander sig ikke ret meget. De siger, de ikke kan gøre noget ved det, og at det er hende selv, der må bestemme. De lader hende også ryge på sit værelse. Jeg er træt af, at der stinker af røg hjemme hos os, og er bange for, at hun bliver syg af at ryge så meget. Når jeg prøver at snakke med hende, bliver hun bare sur og siger, jeg skal holde kæft. Vi har ikke et særlig godt forhold til hinanden. Mine forældre støtter hende, og siger, at jeg skal lade være hele tiden at kritisere hende, og hun selv må bestemme, om der bliver røget på hendes værelse. Jeg er så træt af dem, og føler ikke, at de lytter til mig. Hvad skal jeg gøre?

Mange hilsner fra Julie

Mine venner ryger

Hej Mads og Monopolet

Jeg har et problem med cigaretter, og vil gerne have et godt råd. Jeg går i 8. klasse, og der er nogle af mine venner, der er begyndt at ryge. Det er til fester, og nogle gange om eftermiddagen, hvis vores forældre ikke er hjemme. Så er der måske én, der har fået eller købt en pakke cigaretter, og så er de 3-4 stykker, som går ud for at ryge. Tit er det ved en byggeplads, når arbejderne er gået hjem. De har spurgt, om jeg vil med, men jeg kan ikke lide cigaretter og har ikke lyst. Men jeg vil gerne være sammen med dem. Hvis jeg går med, føler jeg mig udenfor, hvis jeg ikke ryger. Hvis jeg ikke går med, har jeg ikke nogen at være sammen med. Hvad skal jeg sige til dem?

Fra Cecilie

Jeg er bange for, at min far skal dø

Hej Mads og Monopolet

Jeg skriver til jer, fordi min far ryger. Jeg er 12 år, og han har altid røget. For nogle år siden holdt han op med at ryge indenfor og går nu ud på altanen. I skolen har vi lært, at man kan blive syg af at ryge og få kræft og sådan noget. Han hoster meget, og jeg er rigtig bange for, at han skal blive syg og dø. Nogle gange har jeg mareridt og drømmer, at han ligger på hospitalet og ikke kan tale med os. Jeg har bedt ham om at holde op, men han siger, at han har prøvet, og at han ikke kan. Kan I hjælpe mig?

Hilsen Jonas

Jeg er begyndt at ryge

Hej Mads og Monopolet

Jeg spørger om hjælp, fordi jeg er begyndt at ryge. Jeg startede lidt med e-cigaretter og vandpibe i 7. klasse og så prøvede jeg smøger i 8. Nu går jeg i 9. klasse og ryger til fester og også tit i hverdagene. I starten røg jeg, når jeg var sammen med nogen, der også røg. Men nu kan jeg sagtens finde på at ryge alene. Jeg vil egentlig gerne stoppe, men de gange, jeg har forsøgt, er det ikke lykkedes. Jeg bliver sur og irriteret. Mine forældre ved det ikke og flipper ud, hvis de opdager det. Hvad skal jeg gøre for at stoppe det lort?

Anders

Cookiepolitik

Privatlivspolitik | Henvendelser om persondata: E-mail: persondata@cancer.dk | Klager over brug af persondata: E-mail: dpo@cancer.dk