Snak Om Tobak
Snak Om Tobak

Tjære i lungerne (film)

Tjære er en fællesbetegnelse for tyktflydende brunsorte væsker, der dannes
ved

forbrænding af fx kul, træ, halm og tobak. Tjæren fra tobaksrøg er en

blanding af gasser og partikler fra røgen. Den indeholder de fleste af

de 4000 stoffer, der dannes ved rygningen, herunder også de stoffer, som

kan forårsage kræft.

Lungekræft (foto)

Hvert år bliver omkring 3500 danskere ramt af lungekræft. Mindst 90% af disse tilfælde skyldes rygning.

lungekræft

Rygerlunger (foto)

Rygerlunger (kronisk obstruktiv lungesygdom) angriber både lungerne og luftvejene. I Danmark dør hvert år omkring 3.000 af denne sygdom, hvoraf 9 ud af 10 kan tilskrives rygning.

rygerlunger

En rygers hovedpulsåre (film)

Mange forbinder ikke umiddelbart hjertekarsygdomme, som for eksempel blodpropper, med rygning. Men en stor del af de 14.000 mennesker, der hvert år dør af rygning i Danmark, dør af sygdomme i hjertes og kroppens pulsårer.

Nikotinfingre (foto)

Billedet viser en ex-rygers negl. Neglen er vokset et godt stykke efter, at vedkommende er holdt op med at ryge, men spidsen er stadig tilbage fra tiden som ryger. 

Nikotinfingre (foto)

Koldbrand (foto)

Foden på billedet tilhørte en storryger, der til sidst havde så dårligt blodomløb, at der gik koldbrand i hans fod. Eneste mulighed var amputation.

koldbrand

Røgens vej ned i lungerne (film)

Når du ryger, kommer røgen ind i din krop. Røgen indeholder mange giftige stoffer, som bliver optaget i blodet. Det sker enten direkte gennem lungerne eller gennem fordøjelsessystemet. Når stofferne er kommet ind i blodet, bliver de via blodkredsløbet transporteret rundt i hele kroppen. Derfor kan stofferne fra røgen forårsage skader stort set alle steder i kroppen.

Cookiepolitik

Privatlivspolitik | Henvendelser om persondata: E-mail: persondata@cancer.dk | Klager over brug af persondata: E-mail: dpo@cancer.dk