Snak Om Tobak
Snak Om Tobak

Hvordan kan jeg snakke med mit barn om tobak?

Her er nogle spørgsmål, der kan starte en snak om tobak med dit barn:

”Er der nogen i din klasse, som har prøvet at ryge eller bruge snus?”

”Hvad ville du sige, hvis nogen tilbød dig en cigaret?”

”Har du været i en situation, hvor du følte dig fristet eller presset til at ryge? Hvad gjorde du?"

”Jeg er nysgerrig efter at høre, hvad du mener om rygning og snus?”

"Husk, du kan altid komme til mig, hvis du oplever eller hører om noget i forhold til rygning, som du gerne vil tale om."

 

 

Spørg dit barn om han eller hun har lyst til at blive klogere på cigaretter og snus sammen med dig. Der findes tests, fakta og dilemmaer, som I kan tale om her på hjemmesiden.

 

Fem gode råd

  1. Det er vigtigt, at dit barn kender din holdning. Fortæl at du ikke ønsker at han/hun ryger.
  2. Åben dialog og interesse. Tal jævnligt med dit barn om rygning uanset hvilke rygevaner, du selv har.
  3. Sørg for, at der er så lidt rygning omkring dit barn som muligt. Gør fx hjemmet røgfrit. 
  4. Tal med de andre forældre og lav fælles regler for klassen
  5. Foreslå dit barn, at I laver en klar aftale om, at han/hun ikke begynder at ryge 

Læs mere om de fem råd her

Hvordan kan gruppepres se ud?

Gruppepres kan se ud på mange måder, og det kan være svært at navigere i, når man er ung. I dette afsnit af ungdomsserien Centrum følger du en gruppe venner, som er til fest og bliver mødt af en række dilemmaer om rygning. 

Hvorfor ryger Maja, selvom hun er stoppet? 
Og hvad kunne Agnes have gjort i den situation, hun pludselig står i? 

Har din holdning til rygning betydning for dit barn?

Test dig selv

1)Mit barn lytter ikke, når jeg taler om rygning – derfor kan jeg ligeså godt lade være

Du har ret! Det er en god idé at tale med dit barn om rygning – også selvom det måske lader til, at han/hun ikke lytter

Mange forældre til teenagere føler, at deres barn ikke lytter til dem, men du har faktisk stor indflydelse på dit barns holdning til rygning. Derfor er det vigtigt, at du sender et klart signal om, hvad du synes om rygning. Det påvirker nemlig dit barn – også selvom du måske ikke kan mærke det lige nu og her.

Selvom du måske ikke føler, at dit barn lytter til dig, så er det stadig en god idé at tale med ham/hende om rygning.

Mange forældre til teenagere føler, at deres barn ikke lytter til dem, men som forælder har du faktisk stor indflydelse på dit barns holdning til rygning. Derfor er det vigtigt, at du sender et klart signal om, hvad du synes om rygning. Det påvirker nemlig dit barn – også selvom du måske ikke kan mærke det lige nu og her.

2)Jeg kan ikke forhindre, at mit barn begynder at ryge – jeg har jo ikke kontrol over, hvad han/hun laver, når jeg ikke er til stede

Det er rigtigt! Selvom du måske ikke føler, at du har kontrol over, hvad dit barn laver, er det stadig en god idé at fortælle om din holdning til rygning

På den måde viser du dit barn, at du ikke er ligeglad med om han/hun ryger. Desuden er der større chance for, at dit barn vælger ikke at prøve at ryge, hvis I har talt om ulemperne ved rygning derhjemme.

Selvom du måske ikke føler, at du har kontrol over, hvad dit barn laver, er det stadig en god idé at fortælle om din holdning til rygning

På den måde viser du dit barn, at du ikke er ligeglad med om han/hun ryger. Desuden er der større chance for, at dit barn vælger ikke at prøve at ryge, hvis I har talt om ulemperne ved rygning derhjemme.

3)Mit barn tager stærkt afstand fra rygning og kunne aldrig finde på at ryge – derfor behøver jeg ikke tale med ham/hende om rygning

Rigtigt! Det er en god idé at tale med dit barn om rygning, selvom du er overbevist om, at han/hun ikke kunne finde på at prøve at ryge

Mange tænker, at deres barn aldrig kunne finde på at ryge, men faktum er, at man aldrig kan være sikker. Selv børn, som er totalt anti-rygere, kan på grund af for eksempel nysgerrighed eller gruppepres finde på at prøve at ryge. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt spørger ind til dit barns oplevelser med rygning.

Selvom du er overbevist om, at dit barn ikke kunne finde på at prøve at ryge, er det stadig en god idé at tale med ham/hende om rygning

Mange tænker, at deres barn aldrig kunne finde på at ryge, men faktum er, at man aldrig kan være sikker. Selv børn, som er totalt anti-rygere, kan på grund af for eksempel nysgerrighed eller gruppepres finde på at prøve at ryge. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt spørger ind til dit barns oplevelser med rygning.

4)Den røgfri aftale, som mit barn og jeg kan underskrive, har ikke betydning for mit barns forhold til rygning

Det er rigtigt! Den røgfri aftale har betydning for dit barns holdning til rygning

Ved at skrive en røgfri aftale sender du nemlig et klart signal om din holdning til rygning – og det påvirker dit barn. Desuden viser erfaringer, at det bliver nemmere for dit barn at sige fra over for tobak, når I har skrevet en aftale.

Selvom du måske ikke tænker, at Den Røgfri Kontrakt har betydning for dit barns holdning til rygning, så er det en god idé at skrive kontrakt alligevel

Ved at skrive en Røgfri Kontrakt sender du nemlig et klart signal om din holdning til rygning – og det påvirker dit barn. Desuden viser erfaringerne, at det bliver nemmere for dit barn at sige fra over for tobak, når I har skrevet kontrakt.

Du er nu færdig med testen

Vil du prøve igen?

Hvis dit barn gerne vil stoppe med at ryge eller bruge snus, kan I skrive en røgfri aftale. En røgfri aftale er et godt redskab til at få snakket om rygning, snus og andre produkter. Den unge lover ikke at ryge, snuse osv., og den voksne lover at støtte op om beslutningen.

Download aftalen her 

Tal om gruppepres

De fleste unge oplever situationer, hvor de føler sig presset til at gøre noget, de ikke har lyst til. Her kan det være en hjælp, hvis man på forhånd har tænkt over, hvordan man vil sige fra.

Tal med dit barn om hvilke situationer, man kan komme til at stå i på hans eller hendes alder. Det kan for eksempel være, hvis nogen spørger, om man vil med ud og ryge cigaretter til en fest. Det kan også være, at en kammerat har fået fat i noget snus og spørger, om man vil prøve. 

Spørg dit barn "Hvordan kunne man sige fra i den situation?" Her er lidt inspiration: 

Sig det ligeud
"Nej, tak"

Giv en grund
"Nej tak, jeg gider ikke lugte af røg"
"Jeg vil ikke smage af røg, når jeg kysser min kæreste"

Ring til en ven
"Jeg bliver lige nødt til at svare på den her besked" (Skriv så til en ven og spørg, hvad du skal gøre)

Kom med alternativer eller tal om noget andet
"Nej, tak. Skal vi spille fodbold i stedet?"
"Nej, tak. Skal du til fest på fredag?"

Gentag
Bliv ved med at sige nej, til du ikke bliver spurgt mere. 

Gå din vej
Gå væk fra dem, der vil have dig med ud at ryge.  

Bliv væk
Undgå situationer, hvor du kan blive presset til ting, du ikke har lyst til.

Nikotin i snus og cigaretter

Nikotin er et giftstof. Når man er ung, er hjernen særlig følsom over for nikotin, som findes i både snus og cigaretter. Det er den, fordi hjernen ikke er færdigudviklet endnu. Hvis hjernen bliver udsat for nikotin, mens den er under udvikling, kan nikotinen være skyld i varige ændringer i hjernen. Det er især nikotinen, der kan gøre en afhængig, give humørsvingninger og koncentrationsbesvær. Hvis du indtager meget nikotin på én gang, kan du opleve hovedpine, kvalme og opkast. Især snus kan indeholde meget høje niveauer af nikotin. 

Privatlivspolitik | Henvendelser om indsigt i og sletning af persondata: Indsigt i persondata – Sletning af persondata | Klager over brug af persondata: E-mail: dpo@cancer.dk