Snak Om Tobak
Snak Om Tobak

Klik på rådene og få dem uddybet!

Fortæl dit barn, at du tager afstand til rygning

Mange forældre til teenagere føler, at deres barn ikke lytter til dem. Men der er mindre risiko for, at dit barn begynder at ryge, hvis du tydeligt tager afstand til rygning og samtidig spørger åbent ind til hans/hendes tanker om rygning.

Fortæl dit barn, at du ikke synes om rygning. Det kan for eksempel være fordi, det har konsekvenser for helbredet og udseendet. Læg gerne vægt på de konsekvenser, som kan ses allerede efter få år. Dit barn kan lettere forholde sig til, hvad rygning gør ved kroppen nu og her, end eksempelvis kræft og rygerlunger, der som regel først viser sig efter mange års rygning.

For eksempel kan du nævne, at rygning giver:

  • Gule tænder
  • Uren og rynket hud
  • Dårlig kondition
  • Dårlig ånde
  • Færre penge på lommen

Du kan sammen med dit barn se på økonomiberegneren. Den viser, at rygning er en dyr vane, og at de penge han/hun bruger på cigaretter kunne være brugt på andre sjove ting, eksempelvis nyt tøj eller en iPhone.

Det er vigtigt, at du jævnligt taler med dit barn om rygning. Så kan du bedre følge med i, om han/hun begynder at interessere sig for at eksperimentere med at ryge.

Tag ikke for givet, at dit barn aldrig kan finde på at ryge

Selvom du er sikker på, at dit barn aldrig kunne finde på at ryge, er det vigtigt, at du jævnligt taler med dit barn om rygning.

Erfaringer viser nemlig, at børn og unge kan blive fristet til at eksperimentere med at ryge, selvom de tidligere har taget afstand til rygning. Måske ser de noget, der gør dem nysgerrige, eller de kan blive udsat for gruppepres.

Selvom dit barn har givet udtryk for aldrig at ville tænde en cigaret eller måske synes, at rygning er taberagtigt eller klamt, skal du altså ikke tage for givet, at han/hun bliver ved med at sige nej til rygning.

Ved at tale med dit barn om rygning mindst hver anden måned kan du bevare en føling med, hvordan dit barns holdning til rygning udvikler sig. På den måde kan du også hurtigt gøre noget, hvis dit barn på et tidspunkt eksperimenterer med at ryge, og I kan sammen forebygge, at det udvikler sig til afhængighed.

Alliér dig med andre forældre

Det kan være en stor hjælp at tale med forældrene til dit barns venner eller klassekammerater om at gå sammen og lave en fælles indsats for at holde jeres børn røgfri.

Et sted at starte er i dit barns klasse. Du kan foreslå, at forældregruppen laver en fælles rygepolitik for klassens elever til fester og andre arrangementer uden for skolen. På den måde kan I prøve at undgå, at rygning bliver opfattet som spændende og tiltrækkende i dit barns klasse. Hvis dit barn går til en fritidsaktivitet, kan du også snakke med denne forældregruppe om, at der skal laves nogle fælles rygeregler.

Der kan være situationer, hvor det ikke er muligt at indføre fælles rygeregler blandt den gruppe unge, dit barn omgås. Det kan for eksempel være, hvis dit barn mest omgås venner, som ikke går i klassen. Hvis du ikke kan arbejde for fælles rygeregler, kan du i stedet tage en snak med forældrene til dem, dit barn omgås meget. Spørg åbent ind til deres oplevelse af at tale om rygning, og hvordan de forholder sig til, at nogen ryger i nærheden af deres barn.

Snakken med andre forældre kan give dig gode idéer til, hvordan du selv kan tale med dit barn om rygning. Samtidig kan du få et indtryk af, om dit barn færdes med kammerater, der ryger, eller opholder sig i hjem, hvor der bliver røget.

Skab et røgfrit miljø omkring dit barn

Du kan være med til at støtte dit barn til et liv uden rygning ved at sørge for, at der er så lidt rygning som muligt i dit barns omgivelser.

Du kan starte med dit eget hjem. Undersøgelser viser, at du som forælder kan forebygge, at dit barn begynder at ryge ved at opstille nogle klare regler for rygning i hjemmet. For eksempel at ingen må ryge indendørs eller i nærheden af dit barn, og at der ikke må ligge cigaretpakker fremme i hjemmet. En god idé er at gøre hjemmets rygeregler mere synlige for dit barn og gæster, ved at skrive dem ned og hænge dem på opslagstavlen eller køleskabet.

Udover at lave rygeregler i dit eget hjem kan du også gøre en indsats for, at dit barn ikke bliver udsat for røg i skolen, ved fritidsaktiviteter eller sammen med vennerne. Forhør dig for eksempel om rygereglerne på dit barns skole eller det sted, hvor dit barn dyrker fritidsaktiviteter, og spørg dit barn om han/hun færdes med kammerater, der ryger.

Hvis du opdager, at dit barn færdes steder, hvor der bliver røget, skal du være ekstra opmærksom på dit barns holdning til rygning. Jo mere dit barn færdes i et miljø, hvor der er nogen der ryger, jo større er risikoen nemlig for, at dit barn bliver fristet til selv at prøve at ryge.

Skriv en Røgfri aftale med dit barn

Ved at skrive en Røgfri aftale med dit barn, vil hans/hendes risiko for at begynde at ryge falde betydeligt.

En Røgfri aftale er en skriftlig aftale mellem dig og dit barn. Dit barn skriver under på, at han/hun ikke vil ryge, og du lover at støtte op om beslutningen. Hvis dit barn overholder aftalen i et helt år, kan du give ham/hende en belønning i form af eksempelvis nyt tøj, ekstra lommepenge eller en tur i biografen.

Du forpligter dig til at støtte dit barn i at holde sig røgfri ved jævnligt at tale med ham/hende om rygning og gøre dit bedste for, at dit barns omgivelser er så røgfri som muligt.

Du kan læse mere om den Røgfri aftale og downloade den her: Guide til aftaleskrivning.

Mener du, at dit barns skole skal gøre mere for at forebygge rygning hos dit barn og de andre elever, kan du læse mere om X:IT. Det er en indsats, der inddrager hele skolen i arbejdet mod rygning.

Både X:IT og den Røgfri aftale er blevet evalueret videnskabeligt og har vist sig at mindske risikoen for unges rygestart.

Fem gode råd

Privatlivspolitik | Henvendelser om indsigt i og sletning af persondata: Indsigt i persondata – Sletning af persondata | Klager over brug af persondata: E-mail: dpo@cancer.dk