Snak Om Tobak
Snak Om Tobak

Klik på rådene og få dem uddybet

Tag en åben snak med dit barn og giv plads til hans/hendes holdninger og erfaringer med rygning

Prøv at få en god og rolig snak i gang med dit barn, hvor du åbent spørger ind til hans/hendes erfaringer med og holdninger til rygning.

Det er forståeligt, at du er sur og vred over, at dit barn er begyndt at ryge, fordi du ved, at det er skadeligt. Men det hjælper sjældent at lukke sin vrede ud og starte et skænderi med sit barn, og det hjælper heller ikke, at du giver en straf i form af for eksempel stuearrest.

Du kan i stedet spørge dit barn, hvad der skete, da han/hun røg første gang, hvem barnet ryger med, og hvad han/hun finder spændende ved rygning. Vis dit barn, at du lytter, men vis også tydeligt, hvad du selv tænker om rygning.

Belønning for rygestop kan aldrig stå alene

Det, der betyder allermest for, om dit barn stopper med at ryge, er den motivation, der kommer fra dit barn selv. Du kan hjælpe dit barn med at blive motiveret til rygestop ved at tage en snak om rygning og de holdninger, erfaringer og følelser, der hører med. Snakken kan du finde inspiration til rundt omkring her på opslagstavlen.

Du har måske overvejet om dit barn vil stoppe med at ryge, hvis du lover en belønning eller en gave. I udgangspunktet kan du godt bruge belønning som en måde at motivere dit barn, men en belønning gør det ikke alene.

Hvis du ikke har råd til at love dit barn en stor gave i form af eksempelvis et kørekort eller en dyr telefon, skal du altså ikke bekymre dig. Det er langt vigtigere, at dit barn finder motivationen til rygestop inde i sig selv.

Hjælp dit barn med at kvitte tobakken – meld dit barn til et rygestoptilbud

Ønsker dit barn at stoppe med at ryge, er det vigtigt, at du støtter op om beslutningen. Det kan du gøre ved at finde et rygestoptilbud, som dit barn kan deltage i.

Chancen for, at dit barn stopper med at ryge og forbliver røgfri, er nemlig størst, hvis han/hun får hjælp til det. Du kan læse mere om gratis rygestoptilbud til unge under 'Hjælp til rygestop'.

Vær tålmodig – dit barn træffer ikke den rigtige beslutning med det samme

Du må ikke give op og tænke, at det ikke nytter noget at snakke mere om rygning og rygestop med dit barn.

Du skal ikke forvente, at dit barn stopper med at ryge efter blot én samtale med dig. Det kan være en lang proces at motivere sig selv til rygestop – også for unge, der kun har røget i kort tid. Vær tålmodig og vær forberedt på, at snakken sikkert skal tages op flere gange. Dit barn skal have tid til at arbejde med sine tanker om rygning, og hvad der nu skal ske.

Spørg jævnligt ind til dit barns tanker, erfaringer og synspunkter i forhold til hans/hendes rygning. Vis over for dit barn, at du stadig er ked af, at han/hun ryger, og at du til enhver tid vil hjælpe og støtte, hvis dit barn gerne vil i gang med et rygestop.

Fremhæv alvoren ved rygning, men lad beslutningen om rygestop være op til dit barn

Dit barn skal selvfølgelig kende alvoren ved rygning og det er vigtigt, at du giver din ærlige mening til kende.

Fortæl, at du er ked af, at han/hun er begyndt at ryge. For eksempel fordi du ikke ønsker, at dit barn skal opleve de konsekvenser rygningen har for kroppen. Læg gerne vægt på det, der kan ses allerede efter få år, for det er lettere for dit barn at forholde sig til frem for kræft og rygerlunger, som oftest først viser sig efter mange års rygning.

For eksempel kan du nævne, at rygning giver:

  • Gule tænder
  • Uren og rynket hud
  • Dårlig kondition
  • Dårlig ånde
  • Færre penge på lommen

Når I har talt om ulemperne ved rygning, skal du lade dit barn beslutte, om han/hun vil ryge eller ej.

Der kommer intet godt ud af, at du tvinger dit barn til rygestop. Der er størst chance for rygestop, hvis dit barn selv er motiveret til det. At du lader beslutningen være op til dit barn betyder ikke, at du nødvendigvis er enig i beslutningen – du erkender blot, at det er en beslutning dit barn selv skal tage.

Privatlivspolitik | Henvendelser om indsigt i og sletning af persondata: Indsigt i persondata – Sletning af persondata | Klager over brug af persondata: E-mail: dpo@cancer.dk