Snak Om Tobak
Snak Om Tobak

Har din holdning til rygning betydning for dit barn?

Test dig selv

1)Når jeg selv ryger, kan jeg ikke sige til mit barn, at han/hun ikke skal begynde at ryge

Korrekt! Du kan sagtens tale med dit barn om rygning, selvom du ryger

Du føler måske, at det er svært at tale om rygning, når du selv ryger. Men det er stadig vigtigt, at dit barn kender din holdning til rygning. Du kan fortælle om dine egne erfaringer – for eksempel om hvor svært det er at holde op.

Du kan sagtens tale med dit barn om rygning, selvom du ryger

Du føler måske, at det er svært at tale om rygning når du selv ryger. Men det er stadig vigtigt at dit barn kender din holdning til rygning. Du kan fortælle om dine egne erfaringer – for eksempel om hvor svært det er at holde op.

2)Mit barn lytter ikke, når jeg taler om rygning. Derfor kan jeg ligeså godt lade være

Du har ret! Det er en god idé at tale med dit barn om rygning – også selvom det måske lader til, at han/hun ikke lytter

Mange forældre til teenagere føler, at deres barn ikke lytter til dem. Men du har faktisk stor indflydelse på dit barns holdning til rygning. Derfor er det vigtigt, at du sender et klart signal om, hvad du synes om rygning. Det påvirker nemlig dit barn – også selvom du måske ikke kan mærke det lige nu og her.

Selvom du måske ikke føler, at dit barn lytter til dig, så er det stadig en god idé at tale med ham/hende om rygning.

Mange forældre til teenagere føler, at deres barn ikke lytter til dem. Men som forælder har du faktisk stor indflydelse på dit barns holdning til rygning. Derfor er det vigtigt, at du sender et klart signal om, hvad du synes om rygning. Det påvirker nemlig dit barn – også selvom du måske ikke kan mærke det lige nu og her.

3)Jeg kan ikke forhindre, at mit barn begynder at ryge – jeg har jo ikke kontrol over, hvad han/hun laver, når jeg ikke er til stede

Det er rigtigt! Selvom du måske ikke føler, at du har kontrol over, hvad dit barn laver, er det stadig en god idé at fortælle om din holdning til rygning

På den måde viser du dit barn, at du ikke er ligeglad med, om han/hun prøver at ryge. Desuden er der større chance for, at dit barn ikke har lyst til at prøve at ryge, hvis I har talt om ulemperne ved rygning derhjemme.

Selvom du måske ikke føler, at du har kontrol over, hvad dit barn laver, er det stadig en god idé at fortælle om din holdning til rygning

På den måde viser du dit barn, at du ikke er ligeglad med om han/hun prøver at ryge. Desuden er der større chance for, at dit barn ikke har lyst til at prøve at ryge, hvis I har talt om ulemperne ved rygning derhjemme.

4)Mit barn tager stærkt afstand fra rygning og kunne aldrig finde på at ryge – derfor behøver jeg heller ikke tale med ham/hende om rygning

Rigtigt! Det er en god idé at tale med dit barn om rygning, selvom du er overbevist om, at han/hun ikke kunne finde på at prøve at ryge

Mange tænker, at deres barn aldrig kunne finde på at ryge, men faktum er, at man aldrig kan være sikker. Selv børn, som er totalt anti-rygere, kan på grund af for eksempel nysgerrighed eller gruppepres finde på at prøve at ryge. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt spørger ind til dit barns oplevelser med rygning.

Selvom du er overbevist om, at dit barn ikke kunne finde på at prøve at ryge, er det stadig en god idé at tale med ham/hende om rygning

Mange tænker, at deres barn aldrig kunne finde på at ryge, men faktum er, at man aldrig kan være sikker. Selv børn, som er totalt anti-rygere, kan på grund af for eksempel nysgerrighed eller gruppepres finde på at prøve at ryge. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt spørger ind til dit barns oplevelser med rygning.

5)Den røgfri aftale, som mit barn og jeg kan underskrive, har ikke betydning for mit barns forhold til rygning

Det er rigtigt! Den røgfri aftale har betydning for dit barns holdning til rygning

Ved at skrive en røgfri aftale sender du nemlig et klart signal om din holdning til rygning, og det påvirker dit barn. Desuden viser erfaringer, at det bliver nemmere for dit barn at sige fra over for tobak, når I har skrevet en aftale.

Selvom du måske ikke tænker, at Den Røgfri Kontrakt har betydning for dit barns holdning til rygning, så er det en god idé at skrive kontrakt alligevel

Ved at skrive en Røgfri Kontrakt sender du nemlig et klart signal om din holdning til rygning, og det påvirker dit barn. Desuden viser erfaringerne, at det bliver nemmere for dit barn at sige fra over for tobak, når I har skrevet kontrakt.

Du er nu færdig med testen

Vil du prøve igen?

Hvordan kan jeg snakke med mit barn om tobak?

Her er nogle forslag til at starte en snak om tobak med dit barn:

"Er der nogle i din klasse, som har prøvet at ryge eller bruge snus?"

"Hvad ville du sige, hvis nogen tilbød dig en cigaret?"

"Har du været i en situation, hvor du følte dig fristet eller presset til at ryge? Hvad gjorde du?"

"Jeg ville aldrig være startet, hvis jeg havde vidst, hvor hurtigt jeg blev afhængig, og hvor svært det er at stoppe. Jeg ønsker ikke for dig, at du begynder at ryge."

"Jeg er nysgerrig efter at høre, hvad du mener om rygning og snus?"

"Kan du se nogle ulemper ved rygning?"

"Er der noget ved rygning, du synes virker spændende?"

Spørg dit barn om han eller hun har lyst til at blive klogere på cigaretter og snus sammen med dig. Der findes tests, fakta og dilemmaer, som I kan tale om her på hjemmesiden.

Hvis dit barn gerne vil stoppe med at ryge eller bruge snus, kan I skrive en røgfri aftale. En røgfri aftale er et godt redskab til at få snakket om rygning, snus og andre produkter. Den unge lover ikke at ryge, snuse osv., og den voksne lover at støtte op om beslutningen.

Download aftalen her 

Hvis du selv ryger, kan du her finde hjælp til, hvordan du kan støtte dit barn til ikke at starte med at ryge

Fem gode råd

1. Fortæl dit barn, at du tager afstand til rygning, og fortæl om dine egne erfaringer
2. Skab et røgfrit miljø omkring dit barn og vær særlig opmærksom på din egen rygning
3. Du kan sagtens støtte dit barn i at være røgfri, selvom du ryger. Skriv gerne en røgfri aftale med dit barn. 
4. Tag ikke for givet, at dit barn forbliver ikke-ryger
5. Alliér dig med andre forældre

Læs mere om de fem råd her

Hvis du selv ryger, kan du her finde hjælp til, hvordan du kan støtte dit barn til ikke at starte med at ryge

Privatlivspolitik | Henvendelser om indsigt i og sletning af persondata: Indsigt i persondata – Sletning af persondata | Klager over brug af persondata: E-mail: dpo@cancer.dk