Snak Om Tobak
Snak Om Tobak

Hvad er X:IT?

Snak om Tobak er en del af et større skolebaseret rygeforebyggende program, der hedder X:IT. Snakomtobak.dk og den tilhørende røgfri aftale kan dog sagtens anvendes uafhængigt af X:IT. 

Hvad er X:IT

  • Røgfri skoletid
  • Kompetencegivende undervisning om tobak
  • Forældreinddragelse via røgfri aftaler og snakomtobak.dk

Røgfri skoletid
Når unge ser andre ryger er der større risiko for, at de selv begynder. Et af elementerne i X:IT er derfor røgfri skoletid, hvor skolen er røgfri for alle både på og uden for skolens område.

Undervisning
Når eleverne får undervisning i emnet tobak, vil de reflektere over emnet og opnå ny viden, som hjælper dem til et valg om at være røgfri. I X:IT får alle elever i 7-9. klasse undervisning efter Kræftens Bekæmpelses materiale Gå op i røg mindst 8 lektioner om året.

Røgfri aftale
En vigtig brik i X:IT er røgfri aftaler mellem unge og deres forældre. Aftalen forpligter den unge til ikke at ryge i løbet af skoleåret og giver samtidig forældre en anledning til at tale med deres børn om rygning. Guide til at skrive en røgfri aftale

Forældreinddragelse
Forældre har den største betydning for børns rygevaner. X:IT inddrager forældre og giver dem viden og redskaber til at tale med eget barn om rygning, hovedsagelig via snakomtobak.dk. Forældrene bliver på den måde klædt på til at støtte deres barn i at være røgfri.

Hvem står bag?
X:IT er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og udfoldes i et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, kommunerne og skolerne.

Effekt
Center for Interventionsforskning har evalueret X:IT. Skoler med X:IT har i gennemsnit 25 procent færre elever, der ryger. Og de skoler, der bruger alle dele af indsatsen, kan halvere andelen af elever, der ryger.

Målgruppe
X:IT er rettet mod unge i 7-9. klasse. Det er på dette tidspunkt, at mange unge gør deres første erfaringer med tobak - erfaringer, som kan udvikle sig til et regelmæssigt forbrug.

Læs mere om X:IT på xit-web.dk

Privatlivspolitik | Henvendelser om indsigt i og sletning af persondata: Indsigt i persondata – Sletning af persondata | Klager over brug af persondata: E-mail: dpo@cancer.dk